На 14 ноември православната църква чества деня на Св. апостол Филип, който е

...
На 14 ноември православната църква чества деня на Св. апостол Филип, който е
Коментари Харесай

Честит имен ден! Църква чества деня на Св. апостол Филип

На 14 ноември православната черква празнува деня на  Св. деятел Филип , който е един от дванадесетте апостоли на Христос.

Филип бил роден край Галилейско море, в град Витсаида („ град на рибарите ”). Оттам били и други двама апостоли – Петър и Андрей. Още от дребен Филип изучавал Свещеното писание и след възкръсването на Христос тръгнал да проповядва Божието слово в земите на Сирия и Мала Азия дружно със сестра си Мириам и с деятел Вартоломей.

В град Иерапол езичниците ги заловили и ги изправили пред съда с обвиняване в магьосничество. Когато мъчителите им понечили да съблекат облеклата им, девицата Мириам се трансформирала в огнен пламък. Когато апостолите били разпънати на кръст, ужасно земетресение раздрусало града. На мястото, на което била пролята кръвта на деятел Филип, израсла лозница като знак за безконечното самодоволство на светеца, умрял за своя небесен преподавател.

Името Филип е от гръцки генезис. То става доста известно по времето на Филип Македонски - тогава сегашен Пловдив се наричал Филипополис.

Имен ден честват всички, които носят имената Филип, Фильо, Филка и Филипа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР